Vaše kraljevsko putovanje

Beč

Upoznajte se sa centrom moćne carevine, sa dvorovima Hofburg i Šenbrun, raskošnim palatama Belvedere i Švarcenberg, španskom školom jahanja, katedralom Sv. Stefana i atraktivnom Karlovom crkvom, dvorskim i gradskim parkom, državnom i nacionalnom operom i teatrom, čuvenim poslastičarnicama, kafanama, čuvenim točkom u Prateru.

Beč je veličanstven grad lepršavih valcera, stvaralaštva Mocarta, Betovena, Hajdna, Štrausa pleni svojom raskošću, arhitekturom i kulturnim nasledjem ne ostavlja posetiocima nijedan neispunjen trenutak.

Beč je jedan od najlepših gradova za razgledanje. Uzane kaldrmisane ulice, zgrade u baroknom i neoklasicnom stilu, ulicni svirači i kocije, odišu duhom proteklih vekova... Bec je i grad muzike. Becka filharmonija je jedna od najpoznatijih na svetu, a njen novogodišnji koncert, koji se održava svakog prvog januara, prate milioni širom sveta. Bec je i poznati obrazovni centar, a u njemu su svoja znanja sticali i najznacajnije licnosti naše istorije - Vuk Karadžic, Đuro Danicic, Dositej Obradovic...
Prema istraživanju o kvalitetu stanovanja iz 2006. godine, na listi od 250 gradova,

Beč se našao na cetvrtom mestu, odmah iza Ciriha, Ženeve i Vankuvera.
U centru grada nalazi se jedan od najlepših i najvecih bulevara - Ring, koji je sagraden 1857. godine. Dugacak cetiri kilometra, na ovom bulevaru se nalaze najpoznatije i najleše zgrade Beca - palata Hofburg, zgrada državne opere, Muzej umetnosti, Prirodnjacki muzej...

Dvorac Hofburg je vekovima bio zvanicna rezidencija austrijskih vladara. Odatle su Habzburgovci vladali i kovali planove koji su sudbonosno uiticali na buducnost ne samo podanika Habzburške monarhije vec i citave Evrope. Hofburg je i danas sedište polticke moci u Austriji - tu se nalazi kancelarija predsednika.
Takode, u ovom dvorcu, ciji su prvi temelji udareni još u 13. veku, danas je dom i Austrijske nacionalne biblioteke, kao i "Imperijalnog trezora" - Schatzkammer.
Još jedan od nezaobilaznih simbola Beca svakako jeste kompleks Belvedere. Ovu palatu je Eugen Savojski gradio u periodu izmedu 1714. i 1723. godine. U trenutku kada je gradena, palata je bila izvan samog grada Beca. Danas pripada oblasti treceg distrikta odakle se vrlo brzo stiže do samog centra, što govori o tome koliko je sam Bec proširen za proteklih trista godina. Palata i njena unutrašnjost su u rokoko stilu i danas služi za održavanje znacajnih konferencija i dodele nagrada. U palati Belvedere se nalazi i stalna izložba slika najpoznatijih austrijskih slikara iz 19. i 20. veka.
Važno obeležje moci i lepote Austrije i Beča jeste dvorac Šenbrun (Schönbrunn) koji je graden kao pandan velikom Versaju.
Podignut sredinom 16. veka, sa 1441 sobom, dvorac je služio kao letnjikovac glavama Habzburške monarhije. U tom dvorcu je pre dvesta godina prilikom posete odseo i cuveni Napoleon. Palata je bila omiljena i velikoj carici Mariji Tereziji koja u jednoj od brojnih soba rado slušala šestogodišnjeg Mocarta.
Šenbrun je i dom najstarijeg zoološkog vrta na svetu, osnovanog 1752. godine.

Zoološki vrt Šenbrun je jedan od najvecih na svetu sa najraznovrsnijim sadržajima. Ako imate malo više novca i mašte, možete i da iznajmite delove vrta za konferencije ili, recimo, romanticnu veceru u prostoriji sa akvarijumom.
Od savremenijih gradevina Bec se svakako može podiciti impresivnim poslovnim zgradama kao i zgradom Ujedinjenih Nacija. Najslikovitija jeste svakako Hundertwasserhaus koja po kreativnosti i lucidnosti neodoljivo podseca na Gaudijeva remek dela. Sagradena sredinom osamdesetih po dizajnu Fridriha Hundetvasera predstavlja jedno od najvecih arhitektonskih i umetnickih obeležja Beca. Ona je danas dom brojnim umetnicima i slikarima.
Ako ste umorni od silnog razgledanja Beca, ili ste više za lagodniji tempo obilaska, svakako je najbolje da sednete i popijete cuvenu, pravu, becku kafu.

 Copyright © 2016- 2021 ROYAL TOURS. All Rights Reserved.