Atina

Loading...

Atina je glavni i najveći grad Grčke. Leži na prostoru Atike, na površini od 412 kvadratnih kilometara. U Atini živi oko 3, 7 miliona stanovnika, a ona je i politički, kulturni i ekonomski centar Grčke.
Na Području Atine preovladava stepska klima, sa velikim brojem padavina od kasne jeseni do proleća. Padavine su tokom leta vrlo retke i kratkotrajne. Srednja godišnja temperatura iznosi oko 17 stepeni celzijusa.
Atina je jedan od najstarijih i najpoznatijih evropskih i svetskih gradova. Njena istorija traje više od 3 400 godina, i zbog toga se s razlogom smatra za kolevku zapadne civilizacije. Ime je dobila po Atini, boginji civilizacije, mudrosti, tkanja, zanata i rata, a može da se ponosi činjenicom da je u njoj začet simbol modernog društva, demokratija. Burna istorija koja je pratila ovaj grad ostavila je na njenom prostoru brojne tragove starih civilizacija. Zbog toga je Atina jedan od najznačajnijih kulturnih centara u Evropi.
Atina je nezaobilazna turistička destinacija na putovanju kroz egzotične predele Grčke.

Turističke atrakcije u Atini su :

• Akropolj je najznačajniji kulturno – istorijski spomenik Atine. Ovo antičko utvrđenje koje svedoči o moći i značaju stare Grčke nalazi se na UNESCO – voj listi svetske baštine. Akropolj dominira Atinom i nezaobilazna je lokacija pri poseti ovom gradu.

Trg Syntagma, takođe poznat i kao Trg Ustava, je svojevrsno srce Atine. Na njemu se održavaju brojne gradske manifestacije, kao što su praznični događaji. Ovo je takođe i istorijski značajno mesto, jer se na njemu organizuju i veliki politički protesti na kojima se odlučuje sudbina Grčke. Trg Syntagma se smatra za jedan od najvažnijih evropskih i svetskih trgova, i vrlo atraktivna turistička lokacija u gradu.

Atinska Akademija je institucija od nacionalnog značaja. Ovaj neoklasicistički kompleks izgrađen je krajem devetnaestog veka, i predstavlja jednu od centralnih znamenitosti u Atini. Poznata je i po tome što je za njeno uspostavljanje i razvoj veliki novčani doprinos dao srpski vladar, knez Miloš Obrenović.

Antička Agora je nekada bilo mesto okupljanja. Na njoj se nalazi čak dvanaest svojevrsnih spomenika koji datiraju iz perioda šestog veka pre nove ere. Tu se nalaze znamenitosti kao što su hram Aresa, oltar Zevsa i mnogi drugi.

Brdo Lycabettus je formirano od krečnjačkih stena i dostiže visinu od oko 1000 metara. Sa njega se pruža veličanstven pogled na Atinu, i jedan je od gradskih simbola. Na vrhu brda se nalazi crkva Agios Georgios, a u večernjim satima prostor je osvetljen reflektorima.

Trg Omonia se nalazi u samom centru Atine. Sa okolnim ulicama koje krase visoke zgrade ovo je jedno od mesta okupljanja Atinjana.

Stadion Panathinaiko, mesto gde su se održale prve moderne Olimpijske igre 1896. godine. Objekat ima oblik potkovice, a sačinjen je od belog mermera.

Monastiraki je idealno mesto za kupovinu. Ovo je u stvari buvlja pijaca, i veliki atinski šoping centar.

Hadrianov luk, trijumfalna kapija Atine, nalazi se u blizini trga Syntagma. Posvećen je rimskom imperatoru Hadrijanu, koji je 131. godine došao u posetu Atini. Ova mermerna, 18 metara visoka, 12,5 metara široka, i 2,3 metra duboka građevina je jedan od simbola grada.

• U Atini se nalaze i drugi brojni kulturno – istorijski spomenici i simboli grada, koji jednostavno moraju da se posete i dožive. Restorani, kafići, klubovi i šoping centri, svi oni zajedno upotpunjuju atraktivnost grčke prestonice. Duh antičkih vremena, u kombinaciji sa savremenim načinom života, čini da je Atina savršena turistička destinacija, idealna za nezaboravno uživanje.

Zaintresovani ?

Oseti razliku

Verujemo da dva odmora ne bi trebalo da budu ista i da užurbani život zaslužuje najbolje. Odvajamo vreme da vas upoznamo kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno mesto za bekstvo.