Venecija

Loading...

Venecija je grad smešten u severoistočnom delu Italije, na obali Jadranskog mora, i glavni je grad pokrajine Veneto i okruga Venecija. Prostire se na površini od 412 kvadratnih kilometara, a u njoj živi oko 270 500 stanovnika. Venecija je jedanaesti po veličini grad u Italiji. Ovo je jedinstven grad na svetu. Leži na 118 ostrvaca, a smeštena je na ušću reke Brente u Venecijansku lagunu. Zbog svoje autentičnosti nalazi se na UNESCO – voj listi svetske baštine.

Na području Venecija preovladava sredozemna klima, sa značajnim uticajem kontinentalne klime. Leta su blaža, a zime oštrije nego u drugim delovima Italije
Venecija je po svojoj istoriji jedan od najznačajnijih evropskih gradova. Prostor grada bio je naseljen još u praistoriji, a tokom antike ovde je živelo pleme Veneti, po kojima je Venecija i dobila ime. Kasnije su ovu regiju osvojili Rimljani. Početkom srednjeg veka započinje prava istorija Venecija. Grad je počeo naglo da se razvija u periodu od devetog do dvanaestog veka, i tada Venecija postaje prava evropska trgovačka sila. Venecijanska ili Mletačka Republika vekovima je vladala morima, i mešala se u brojna dramatična zbivanja koja su potresala Evropu. Svoje propadanje Venecija je doživela 1797. godine, kada su u nju umarširale trupe Napoleona. Nakon toga grad je ostao u rukama Habzburške monarhije, i takvo stanje je trajalo sve do 1866. godine. Tada je Venecija ušla u sastav mlade Kraljevine Italije.
Danas je Venecija jedna od omiljenih turističkih destinacija za stotine hiljada posetilaca iz celog sveta.

Turističke atrakcije u Veneciji su :

Bazilika Svetog Marka se nalazi na istoimenom trgu, i jedna je od dominantnijih građevina u Veneciji. Njena gradnja započela je početkom devetog veka, u čast Svetog Marka čije su ostatke iz Egipta prokrijumčarili venecijanski trgovci. Crkva ima oblik grčkog krsta, i građena je po uzoru na carigradsku Aju Sofiju. Na fasadi crkve nalaze se kopije četiri bronzana konja, koje su krstaši ukrali iz Carigrada 1204. godine. Zbog svoje raskošne unutrašnjosti, Napoleon je baziliku Svetog Marka opisao kao „ salon Evrope „.

Ca’ d’Oro (Palazzo Santa Sofia), ili Zlatna kuća je predivna palata smeštena na Kanalu Grande, poznata po raskošno ukrašenoj fasadi sa zlatnim elementima. Njenu gradnju je naručila čuvena venecijanska porodica Contarini, poznata po velikom broju mletačkih duždeva koje je dala. Palata je podignuta u venecijanskoj gotici, što je mešavina gotike, vizantijske umetnosti i marokanskog uticaja u Španiji. Više puta je menjala svoje vlasnike, a danas se u njoj nalazi poznata Galleria Giorgio Franchetti.

Most Rialto je izgrađen s kraja šesnaestog veka sa ciljem da se zameni stari most na Canalu Grande. Projektant mosta bio je arhitekta Antonio da Ponte. Njegova gradnja trajala je tri godine, od 1588. do 1591. Danas se na mostu nalaze prodavnice sa nakitom i suvenirima. Most Rialto je najpoznatiji i najznačajniji most na venecijanskim kanalima.

Duždeva palača (Palazzo Ducale) je nezaobilazna atrakcija Venecije. Na njenom mestu nalazila se zgrada iz devetog veka, a palata je svoj današnji oblik dobila tokom četrnaestog veka. Ova zgrada je simbol venecijanske moći i njenog bogatstva, a prvenstveno je služila kao sedište mletačke vlasti, i rezidencija dužda. Građena je u stilu venecijanske gotike, a unutrašnjost potiče iz šesnaestog veka, i oblikovana je u renesansnom stilu. Od 1923. godine u palati se nalazi muzej.

Most uzdaha je jedan od najpoznatijih mostova u Veneciji. Prema legendi, ime je dobio po uzdasima zaljubljenih koji bi se na njemu poljubili za vreme zalaska sunca. U stvarnosti priča je mnogo drugačija. Most je izgrađen u sedamnaestom veku, a sa namerom da se povežu Duždeva palata, u kojoj je tada bio stari zatvor, i palata delle Prigioni, u kojoj je otvoren novi zatvor. Zatvorenici koji su prelazili preko mosta uzdisali su za poslednjim pogledom na slobodu.

Santa Maria della Salute je crkva čija je gradnja započela tridesetih godina sedamnaestog veka, u znak zahvalnosti Devici Mariji za prestanak epidemije kuge. Gradnja je potrajala 50 godina, a posvećena je 1681. godine. Krasi je osmo ugaoni oblik sa velikim kupolama, a stilski je urađena u kombinaciji klasične i vizantijske umetnosti. Unutrašnjost crkve je dekorisana brojnim značajnim umetničkim delima. Ovo je jedna od najposećenijih građevina u Veneciji.

Kula Svetog Marka je najviša građevina u Veneciji. Izgrađena je u devetom veku, a dostiže visinu od 97 metara. sa nje se pruža predivan pogled na grad i katedralu Svetog Marka.

Palata Ca’ Rezzonico je barokno zdanje smešteno na desnoj obali Kanala Grande. Građena je od 1660. do 1750. godine, a u njoj se danas nalazi muzej Venecije iz osamnaestog veka.

• Posetioci Venecije ne smeju a da ne krenu u obilazak grada čuvenim gondolama. Venecija je grad na čijim se trgovima odvijaju sve manifestacije. Na njima se nalazi veliki broj kafića i restorana, i u njima posetioci mogu da uživaju u nesvakidašnjem ambijentu i okruženju. Venecija nudi i bogat noćni život, sa brojnim klubovima u kojima gostuju svetski poznati izvođači. Tu su i picerije, a Venecija je poznata po čuvenim pizza majstorima. Ovo je grad umetnosti, kulture i raskoši, ali i sjajnog i nezaboravnog provoda i uživanja. Venecija je zaista sjajna destinacija za savršeno putovanje.

Zaintresovani ?

Oseti razliku

Verujemo da dva odmora ne bi trebalo da budu ista i da užurbani život zaslužuje najbolje. Odvajamo vreme da vas upoznamo kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno mesto za bekstvo.