Beč

Loading...

Upoznajte se sa centrom moćne carevine, sa dvorovima Hofburg i Šenbrun, raskošnim palatama Belvedere i Švarcenberg, španskom školom jahanja, katedralom Sv. Stefana i atraktivnom Karlovom crkvom, dvorskim i gradskim parkom, državnom i nacionalnom operom i teatrom, čuvenim poslastičarnicama, kafanama, čuvenim točkom u Prateru.

Beč je veličanstven grad lepršavih valcera, stvaralaštva Mocarta, Betovena, Hajdna, Štrausa pleni svojom raskošću, arhitekturom i kulturnim nasleđem ne ostavlja posetiocima nijedan neispunjen trenutak.

Beč je jedan od najlepših gradova za razgledanje. Uzane kaldrmisane ulice, zgrade u baroknom i neo klasičnom stilu, ulični svirači i kočije, odišu duhom proteklih vekova… Beč je i grad muzike. Bečka filharmonija je jedna od najpoznatijih na svetu, a njen novogodišnji koncert, koji se održava svakog prvog januara, prate milioni ljudi širom sveta. Beč je i poznati obrazovni centar, a u njemu su svoja znanja sticali i najznačajnije ličnosti naše istorije – Vuk Karadžic, Đuro Danićić, Dositej Obradović
Prema istraživanju o kvalitetu stanovanja iz 2006. godine, na listi od 250 gradova, Beč se našao na četvrtom mestu, odmah iza Ciriha, Ženeve i Vankuvera.
U centru grada nalazi se jedan od najlepših i najvećih bulevara – Ring, koji je sagrađen 1857. godine. Dugačak četiri kilometra, na ovom bulevaru se nalaze najpoznatije i najlepše zgrade Beča – palata Hofburg, zgrada državne opere, Muzej umetnosti, Prirodnjački muzej…

Dvorac Hofburg je vekovima bio zvanična rezidencija austrijskih vladara. Odatle su Habzburgovci vladali i kovali planove koji su sudbonosno uticali na budućnost ne samo podanika Habzburške monarhije već i čitave Evrope. Hofburg je i danas sedište političke moći u Austriji – tu se nalazi kancelarija predsednika.
Takođe, u ovom dvorcu, čiji su prvi temelji udareni još u 13. veku, danas je dom i Austrijske nacionalne biblioteke, kao i „Imperijalnog trezora“ – Schatzkammer.
Još jedan od nezaobilaznih simbola Beča svakako jeste kompleks Belvedere. Ovu palatu je Eugen Savojski gradio u periodu između 1714. i 1723. godine. U trenutku kada je građena, palata je bila izvan samog grada Beča. Danas pripada oblasti trećeg distrikta odakle se vrlo brzo stiže do samog centra, što govori o tome koliko je sam Beč proširen za proteklih trista godina. Palata i njena unutrašnjost su u rokoko stilu i danas služi za održavanje značajnih konferencija i dodele nagrada. U palati Belvedere se nalazi i stalna izložba slika najpoznatijih austrijskih slikara iz 19. i 20. veka.
Važno obeležje moći i lepote Austrije i Beča jeste dvorac Šenbrun (Schönbrunn) koji je građen kao pandan velikom Versaju.
Podignut sredinom 16. veka, sa 1441 sobom, dvorac je služio kao letnjikovac glavama Habzburške monarhije. U tom dvorcu je pre dvesta godina prilikom posete odseo i čuveni Napoleon. Palata je bila omiljena i velikoj carici Mariji Tereziji koja u jednoj od brojnih soba rado slušala šestogodišnjeg Mocarta.
Šenbrun je i dom najstarijeg zoološkog vrta na svetu, osnovanog 1752. godine.

Zoološki vrt Šenbrun je jedan od najvećih na svetu sa najraznovrsnijim sadržajima. Ako imate malo više novca i mašte, možete i da iznajmite delove vrta za konferencije ili, recimo, romantičnu večeru u prostoriji sa akvarijumom.
Od savremenijih građevina Beč se svakako može podičiti impresivnim poslovnim zgradama kao i zgradom Ujedinjenih Nacija. Najslikovitija jeste svakako Hundertwasserhaus koja po kreativnosti i lucidnosti neodoljivo podseća na Gaudijeva remek dela. Sagrađena sredinom osamdesetih po dizajnu Fridriha Hundetvasera predstavlja jedno od najvećih arhitektonskih i umetničkih obeležja Beča. Ona je danas dom brojnim umetnicima i slikarima.
Ako ste umorni od silnog razgledanja Beča, ili ste više za lagodniji tempo obilaska, svakako je najbolje da sednete i popijete čuvenu, pravu, bečku kafu.

Zaintresovani ?

Oseti razliku

Verujemo da dva odmora ne bi trebalo da budu ista i da užurbani život zaslužuje najbolje. Odvajamo vreme da vas upoznamo kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno mesto za bekstvo.