Rim

Loading...

Rim je glavni i najveći grad Italije. Smešten je u centralnoj Italiji, u regionu Lacio, na mestu gde se spajaju reke Anijen i Tibar. Prostire se na površini od 1 285 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 2 700 000 stanovnika. Rim je ekonomski, politički, i kulturni centar Italije, i jedan od najznačajnijih gradova Evrope i sveta.

Na području Rima preovladava mediteranska klima, sa dugim i toplim letima, i vrlo blagim zimama. Prosečna godišnja temperatura iznosi oko 20, 4 stepeni celzijusa.

Rim je poznat i kao centar sveta, ili Večni grad. Nadaleko je čuven po izrazu „ svi putevi vode u Rim „. iz Rima je nastala jedna od najmoćnijih država u istoriji, a koja je oblikovala svet kakav danas postoji. Rim su prema legendi 753. godine osnovala braća Romul, po kome je grad i poneo ime, i Rem. Tokom vekova Rim je postao centar rimske države, koja se prostirala na najveći deo tadašnjeg poznatog sveta. U njemu su boravili rimski kraljevi, senatori, konzuli, i drugi magistrati, i na kraju carevi. Svoj značaj u Rimskom carstvu počeo je da gubi osnivanjem Konstantinopolja, i premeštanjem centra carstva na istok. Kasnije Rim postaje prestonica Papske države, i u njenim okvirima ostaje sve do 1870. godine, kada u grad ulaze trupe kralja Viktora Emanuela II. Već sledeće, 1871. godine, Rim je proglašen za prestonicu novoosnovane Kraljevine Italije. Od 1946. godine ima status glavnog grada Republike Italije. Danas je Rim jedan od najznačajnijih evropski i svetskih centara, i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu.

Turističke atrakcije u Rimu su :

Tvrđava Sant’Angelo je jedan od simbola burne prošlosti Rima. Izgradio ju je car Hadrijan kao svoj mauzolej, ali je glavnu ulogu imala kao papska rezidencija. Kasnije je služila i kao zatvor, a danas je muzej. Najznačajnija je bila u vreme kada ju je koristio papa. Povezana je sa Vatikanom tajnim prolazima, tako da bila neka vrsta papinog utočišta u slučaju opasnosti. Na tvrđavi se nalazi spomenik anđelu, koji se prema legendi na tom mestu ukazao 590. godine i prekinuo pustošenje kuge.

Koloseum je najpoznatija građevina u Rimu. Smatra se za jedno od 7 svetskih čuda, a nastao je po naređenju rimskog cara Vespazijana 72. godine. Gradnju je osam godina kasnije završio njegov sin Tit. Bio je kapaciteta 60 000 mesta, a u njemu su se održavale čuvene gladijatorske borbe. Dugo vremena Koloseum je bio zapušten, sve dok ga papa 1780. godine nije proglasio svetim mestom.

Panteon je jedno od arhitektonskih čuda, građen sa do tada neviđenom pažnjom i preciznošću. Na grčkom znači „ hram svih bogova „, i upravo je i imao namenu da služi kao sveto mesto svih paganskih bogova. Od sedmog veka Panteon je imao ulogu hrišćanske crkve, što je ovo zdanje spasilo od uništenja.

Fontana di Trevi je poznata i kao kraljica svih rimskih fontana, a ima ih oko 280. Sagrađena je u osamnaestom veku po narudžbi pape Klementa XII, ali je na njenom mestu stajala starija fontana iz petnaestog veka. Fontanom dominira Neptun koji upravlja kočijom u koju su upregnuta dva morska konja. Skulptura sa leve strane simboliše obilje, a s desne zdravlje. Voda se inače doprema iz akvadukta Aqua virgo, a sa izvora na nekih dvadesetak km od grada. Ovaj akvadukt puni i druge rimske fontane.

Rimski forum je bio središte imperijalnog Rima. Ovde su se održavali izbori, okupljao se senat, poznati govornici su na forumu držali neke od svojih najboljih govora. Danas je trg na kome se forum nalazi prepun hramova, crkava i slavoluka. Tu su slavoluci građeni u čast velikih pobeda u bitkama, kao što su onaj cara Tita i slavoluk Septimija Severa.

Piazza di Spagna je jedno od najpopularnijih mesta za okupljanje u Rimu, i jedan od najlepših rimskih trgova. Ime duguje Špancima čije se poslanstvo pri rimskoj crkvi nalazilo ovde, a tokom sedamnaestog veka je čak smatrano za špansku teritoriju. Crkvu Trinita dei Monti su podigli Francuzi, , kao i čuvenih 137 stepenica, koje se greškom nazivaju španske stepenice. Ispred crkve se nalazi obelisk u čast bezgrešnom začeću. Fontana della Barcaccia se nalazi pri dnu stepenica, a podignuta je u znak sećanja na poplavu Tibra u šesnaestom veku. Na mestu gde je fontana nakon poplave se nalazio nasukani brod.

Piazza Navona je trg ovalnog oblika, a svoj današnji oblik je dobio tokom sedamnaestog veka, kada je po naređenju pape Inoćentija X podignuta crkva Sant’ Agnese. Ispred crkve je Fontana dei Quattro Fiumi ( Fontana od četiri reke ), koja predstavlja reke Nil, Dunav, Gang, i Rio de la Plata.

Vatikan zauzima površinu od 44 hektara, a u njemu boravi oko 1000 ljudi. Reč je o suverenoj državi Svete Stolice, okružene Rimom. Trg Svetog Petra je centralno mesto okupljanja u Vatikanu. Ovde dolaze stotine hiljada ljudi kako bi dočekali izbor novog rimokatoličkog poglavara. Tu je i Sikstinska kapela, i čuvena Mikelanđelova verzija stvaranja sveta. Oslikavanje ovog zdanje Mikelanđelo je započeo 1508., a završio 1512. godine. Nezaobilazan je i Vatikanski muzej, koji može oduzeti dosta vremena za obilazak.

Bazilika Svetog Petra je podignuta na mestu starije konstrukcije, po naredbi pape Julijana II 1506. godine. Gradnja je trajala 120 godina, a na njoj su radili neki od najvećih umetnika. U Nacropolisu se nalaze posmrtni ostaci Svetog Petra, a sama bazilika je ispunjena brojnim motivima i simbolima iz hrišćanske tematike.

Via Condotti je najskuplja ulica u Rimu. Ovde se nalaze prodavnice svih poznatih italijanskih brendova, kao što su Prada, Gucci, Versace, Armani, i drugi..

Rim je grad kulture koja ne može da se nabroji. Ali ovo je i grad zabave, šopinga, restorana i kafića. Posetioci mogu da uživaju u jedinstvenom ambijentu dok probaju najukusnija italijanska jela, ili piju najlepše italijanske kafe. Rim je grad veselih ljudi, stranaca iz svih delova sveta. Ovde je zabava i uživanje zagarantovana, a vreme ispunjeno od jutra do kasnih večernjih sati.

Zaintresovani ?

Oseti razliku

Verujemo da dva odmora ne bi trebalo da budu ista i da užurbani život zaslužuje najbolje. Odvajamo vreme da vas upoznamo kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno mesto za bekstvo.