Budimpešta

Loading...

Budimpešta ( Budapest ) je glavni grad Mađarske, u kojem živi preko 1, 7 miliona stanovnika. Ovo je ujedno i glavni politički, ekonomski i kulturni centar u državi.
Budimpešta je grad sa dugom istorijom. Naselje je postojalo još u vreme Rimskog carstva pod imenom Aquincum. Tokom srednjeg veka Budim i Pešta su bile dve potpuno odvojene celine. U Budimu se nalazio dvor ugarskih kraljeva. Osmanskim osvajanjem Ugarske Pešta je zapuštena, dok je Budim nastavio svoj razvoj pod novim vladarem. Spajanje ovih celina dogodilo se sredinom devetnaestog veka, i od tada započinje razvoj moderne Budimpešte. Danas se grad deli na 23 okruga, a Budim i Pešta su na neki način nastavili da postoje odvojeno, jer ih deli moćna reka Dunav, koja ovuda prolazi.
U Budimpešti, kao i u ostatku Mađarske, preovladava kontinentalna klima, sa hladnim zimama, i toplim i prijatnim letima.
Budimpešta je vrlo popularna turistička destinacija, sa brojnim atrakcijama i kulturno – istorijskim spomenicima.

Turističke atrakcije u Budimpešti su :

Ulica Vaci je najlepša pešačka šoping ulica na svetu. Krase je skupe prodavnice, butici, restorani i kafići. Tu su i brojne istorijske zgrade i spomenici koji spadaju u red najlepših u Evropi.

Radai ulica je poznata po brojnim barovim, kafićima i restoranima. Omiljeno je mesto za izlazak tokom vikenda

Szabadsag hid, ili Most slobode je jedan od simbola Budimpešte. Most je sagrađen u periodu od 1894 – 1896. godine, a obnavljan je u više navrata. Dug je 333, 6 metara, i kao takav je najkraći most u gradu. Spaja dve istorijske celine, Budim i Peštu.

Trg Heroja je najveći i najimpresivniji trg u Budimpešti. Spomenik sa četrdeset metara visokim stubom podignut je 1896. godine u znak sećanja na 1000 godina dugu istoriju Mađara. Zbog toga spomenik nosi naziv Milenijumski spomenik. Na severnoj strani trga nalazi se Muzej lepih umetnosti, a na južnoj strani je smešten Kunsthalle, sala za izložbe savremene umetnosti.

Brdo Gellert je visoko 140 metara, i izdiže se iznad Dunava u Budimu. Nazvano je po biskupu Gellertu, koji je sa brda bačen od strane pagana. Na vrhu se nalazi Citadela, kao i budimpeštanski Kip Slobode. Sa brda se pruža jedan od najlepših pogleda u gradu.

Ribolovčev Bedem je tvrđava koja je ime dobila po velikoj pijaci ribe, koja se tu nalazila tokom srednjeg veka. Sagrađen je 1890. godine, a danas je to jedna od glavnih gradskih atrakcija.

Lančani most je prvi most izgrađen u cilju povezivanja Budima i Pešte. Sagrađen je 1849. godine, a u to vreme se smatrao za jedno od svetskih čuda. Sa mosta se pruža predivan pogled.

Okrug Castle je vidljiv sa svih strana Budimpešte. Sačinjavaju ga prelepe zgrade i kaldrmisane ulice. Centralni trg Svete Trojice je svakodnevno ispunjen brojnim turistima koji posećuju crkvu Matthias.

Kraljevska palata je barokni dvor izgrađen u osamnaestom veku. Leži na temeljima čuvene srednjevekovne palate, građene u periodu od trinaestog do šesnaestog veka, srušene u borbama sa Turcima. Kraljevska palata je danas dom Mađarske Nacionalne Galerije, Istorijskog Muzeja Budimpešte i Narodne Biblioteke.

Velika Sinagoga u Dohány ulici je najveća sinagoga u Evropi i druga po veličini u svetu. Može da primi blizu 3 000 vernika. Sagrađena je u periodu od 1854- 1859. godine. Danas je to centar jevrejske zajednice u Mađarskoj.

Avenija Andrassy je duga 2, 5 km, i povezuje gradski park sa centrom grada. Avenija se nalazi na UNESCO – voj listi svetskih baština, a drugi naziv joj je budimpeštanska Champs-Elysées ( Šanz – elize ). Tu se nalazi i Opera, kao i najbolja Peštanska pozorišta i Muzička Akademija. • Avenija Andrassy je predivna za šetnje i razgledanje starih zgrada.

Gradski Park je idealno mesto za beg od gradske buke. Tu je i dvorac Vajdahunyad, izgrađen u nekoliko stilova. Pored dvorca se nalazi jezero koje se tokom zime pretvara u klizalište.

Dunavski Kej se prostire od mosta Elizabet do Lančanog mosta, i pruža predivan pogled na Kraljevsku palatu i Vigadó koncertnu dvoranu.

Parlament u Budimpešti je jedan od najlepših primera neo – gotičke arhitekture. Ovo je po veličini treća zgrada Parlamenta na svetu, i jedan je od najprepoznatljivijih simbola Budimpešte.

Bazilika Svetog Stefana je građena preko pedeset godina, u periodu od 1851 – 1906. godine. Posvećena se Stefanu, prvom kralju Ugarske. Sa kupole Bazilike pruža se prelep pogled na Budimpeštu.

Hungaroring je staza na kojoj se održavaju trke Formule 1. Ovo je jedna od najvažnijih staza na kalendaru ovog takmičenja.

Podzemlje Milennium je prva linija metroa u Evropi, otvorena 1896. godine. I dalje je u upotrebi, a od 2002. godine se nalazi na UNESCO – voj listi svetskih baština.

• U Budimpešti se nalazi najveći vinski podrum u Evropi, koji nudi posetiocima priliku da uživaju u najlepšim vinima. Tu su takođe i brojni restorani, koji nude najbolja tradicionalna mađarska jela. Brojni kafići i noćni klubovi su idealna mesta za savršen i nezaboravan provod u prestonici Mađarske.

Zaintresovani ?

Oseti razliku

Verujemo da dva odmora ne bi trebalo da budu ista i da užurbani život zaslužuje najbolje. Odvajamo vreme da vas upoznamo kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno mesto za bekstvo.