Havaji

Loading...

Havaji su američka savezna država. Zapravo, Havaji su poslednje primljena, odnosno pedeseta članica američke federacije. U sastav SAD -a ušli su 21. avgusta 1959. godine, I jedina su savezna država koju isključivo čine ostrva. Havaji su arhipelag u centralnom delu Pacifika. Prostiru se na površini od 28 311 kvadratnih kilometara. Od toga, kopneni deo čini 16 638 kvadratnih kilometara, dok 11 672 kvadratna kilometra čini voda. Na Havajima živi oko 1 300 000 stanovnika, a zvanični jezici su engleski i havajski. Glavni I najveći grad Havaja je Honolulu.
Na području Havaja preovladava tropska klima. Najviše dnevne temperature tokom leta kreću se oko 31 stepen celzijusa, a noćne oko 24 stepena celzijusa. Značajnih oscilacija nema, pa se temperature tokom zime kreću oko 28 stepeni celzijusa tokom dana, a oko 18 stepeni celzijusa tokom noći.
Havaji su jedna od četiri države koje su kao nezavisne ušle u sastav Sjedinjenih Američkih Država. Kraljevina Havaji bila je suverena od 1810. do 1893. godine, kada je svrgnuta monarhija od strane američkih i evropskih privrednika. Havaji su bili nezavisna republika od 1894. do 1898. godine, kada su SAD izvršile aneksiju. Savezna država SAD – a Havaji su postali 1959. godine. Jedan od najpoznatijih datuma u istoriji Havaja bio je 7. decembar 1941. godine, kada su Japanci izveli napad na bazu i luku Perl Harbor. Dan kasnije su Sjedinjene Američke Države stupile u Drugi svetski rat. Zbog prirodnih lepota i drugih atrakcija, Havaji su postali jedna od najpopularnijih i najposećenijih turističkih destinacija sveta.

Turističke atrakcija na Havajima su :

Ostrvo Oahu – Honolulu je glavni grad Havaja. Ovo je politički, kulturni i poslovni centar države. Ovo je grad u kome posetioci mogu da dožive mnogo toga. Honolulu odlikuje mešavina prošlosti i sadašnjosti. U arhitekturu grada su lepo uklopljene viktorijanske građevine i moderni i visoki objekti. U centru grada se mogu videti Kraljevska palata, zgrada vlade, crkva Novo engleskih misionara i Gradska kuća nastala u španskom stilu. Palata Lolani je jedina kraljevska palata na teritoriji SAD – a. U njoj se nalazila rezidencija kralja Kalakaua i kraljice Kipolani, kao i kraljice Liliuokalani. Nakon svrgavanja monarhije palata je imala više namena, a danas se u njoj nalazi muzej. Katedrala Naše Gospe od mira je najstarija katedrala u SAD – u. Izgrađena je 1843. godine od koralnih blokova. Aloha toranj je orijentaciona tačka Honolulua. Reč je o desetospratnici izgrađenoj 1926. Na tornju se nalazi natpis „ Aloha „.

Vaikiki je prva turistička destinacija na Havajima. Do danas je Vaikiki lider u turističkoj ponudi ove države. Karakterišu ga veliki broj hotela i predivne plaže sa belim peskom. Ovde živi oko 25 000 stanovnika, a broj posetilaca se svakog dana kreće oko 65 000.

Perl Harbor je jedan od najznačajnijih simbola američkog patriotizma. Bazu Pacifičke flote u Perl Harboru napale su japanske snage 7. 12. 1941. godine, pri čemu je veći deo američke flote bio uništen. Dan nakon napada SAD su objavile ulazak u Drugi svetski rat. Napad na Perl Harbor trajao je dva sata, pri čemu je poginulo 2 335 američkih vojnika.

USS Arizona Memorial – USS Arizona je bio brod na kome je poginulo 1 177 američkih vojnika, prilikom napada na Perl Harbor. Memorijalni kompleks je jedna od najposećenijih atrakcija Havaja. Svake godine ovo mesto poseti preko 1, 5 miliona ljudi. Iznad potonulog broda nalazi se platforma kroz koju se brod može videti. Na zidovima platforme ispisana su imena poginulih.

Ostrvo Maui – Haleakala je masivni vulkan koji se izdiže 10 023 metara iznad obale Mauia. Ovaj prirodni fenomen nije eruptirao preko 200 godina, a jedna je od najpopularnijih atrakcija na Havajima. Nalazi se u sklopu Nacionalnog parka, gde posetioci mogu da uživaju u raznovrsnim aktivnostima. Ne propustite izlazak sunca sa vulkana.

Lahaina je u antičko vreme bila prestonica poglavice sa Mauia, a nakon ujedinjena ostrva postala je prestonica kraljevstva. Ovo je grad sa obiljem istorijskih mesta koja svakako vredi posetiti.

Kanapali je grad za pravo uživanje. Ovde se nalaze hotelski kompleksi, apartmani, golf tereni, teniski tereni i šoping centar. Takođe, posetioci mogu da uživaju u prelepim, mada pretrpanim plažama.

Put ka Hani je put koji vodi od centralnog Mauia do sela Hana. Put se opisuje kao najspektakularniji obalni put na Havajima. Izgrađen je 1927. godine, vrlo je uzak i ima velike uspone i padove, kao i brojne krivine. Takođe, na putu se prelazi preko čak 54 mosta. Okolina puta je zaista neverovatna. Mogu se videti kišne šume, bambusovo drveće, paprat i narandžasti Afrički tulipani. Takođe, pored puta se nalaze brojna istorijska mesta.

Pioneer Inn je stari zeleno beli hotel izgrađen 1901. godine, i najpoznatiji je orijentir u gradu. Posetite mesto koje prosto odiše istorijom i starim sjajem.

Veliko ostrvo – hilo je glavni grad Velikog ostrva. Nalazi se u polukružnom zalivu na istoku ostrva. U njemu živi oko 32 000 stanovnika. Hilo ima reputaciju najkišovitijeg grada u SAD – u. Poznat je po banjan drveću koje je tridesetih godina prošlog veka zasadila kraljevska porodica. Tu su i brojne bašte, parkovi, vodopadi, kao i tropski Zoo vrt.

Kona, u bukvalnom prevodu zaštićena strana, je suva i sunčana zapadna obala Velikog ostrva. Ovde se nalaze brojne atrakcije i lepe plaže, na kojima se za razliku od Hila može uživati.

Kailua je glavni grad oblasti Kona. Ovde se u devetnaestom veku nalazilo odmaralište kraljevske porodice. Ovo područje poseduje brojne atrakcije i pogodnosti, pa ne čudi što je baš ovde uživala kraljevska porodica.

Hilton Waikoloa Village je nezaobilazna atrakcija Velikog ostrva. Reč je o hotelskom kompleksu u okviru koga se nalazi tematski park. Takođe, tu su i veštačka plaža, laguna sa slanom vodom i tropskim ribama. Veštački kanali su idealni za prevoz od jednog dela do drugog. U okviru kompleksa nalaze se bazeni sa kaskadnim vodopadima iznad kojih se nalaze viseći mostovi.

Palata Hulihee je izgrađena 1838. godine. Podigao ju je guverner Kuakini, a od sredine devetnaestog veka nalazila se u vlasništvu kraljevske porodice. Od početka dvadesetog veka palata ima funkciju muzeja. Ne začudite se ogromnim proporcijama u unutrašnjosti palate. Razlog tome je u činjenici da su članovi kraljevske porodice bili prilično krupni, pa se sve moralo prilagoditi njima.

Ostrvo Kauai – na Pali obala je jedna od nezaobilaznih atrakcija. Proteže se 35, 5 kilometara, a karakteristična je po najoštrijim liticama na Havajima. Obilazak obale vrši se turističkim brodovima.

Princeville je najveće moderno naselje na ostrvu. Nalazi se na severnoj obali, a ime je ponelo po princu Albertu, sinu Kameamee IV. Ovde se može uživati u golf terenima, teniskim terenima, restoranima, šoping centru i drugo.

Waimea je mesto na jugozapadnoj strani ostrva Kauai. Ovo je mesto gde se, 19. januara 1778. godine, kapetan Kuk prvi put iskrcao na Havaje. Tokom februara ovde se održava festival posvećen kapetanu Kuku. Festival uključuje karnevalske igre, muziku, tradicionalnu hranu, slatkiše, i naravno pivo.

Kanjon Waimea ima nadimak Veliki kanjon Pacifika. Dubok je 835, 5 metara, a kroz njega protiče reka Waimea, duga 32 kilometra. Ovo je inače najduža reka na ostrvu.

Lihue je glavni grad ostrva. Nalazi se na jugoistočnoj strani ostrva, a u njemu živi oko 5 500 stanovnika. Ovo nije značajno turističko, već prijemno mesto ostrva. Glavni razlog za to jeste aerodrom koji se nalazi u prestonici.

• Ovo je samo deo atrakcija Havaja. Ostrva koja sačinjavaju ovu američku državu prepuna su raznovrsnih lepota i atrakcija. Ovde žive sjajni ljudi koji će učiniti sve da se osećate kao kod kuće. Malo je reći da su Havaji pravi raj na zemlji. Havaji su jedna od najboljih destinacija za nezaboravno putovanje iz snova.

Zaintresovani ?

Oseti razliku

Verujemo da dva odmora ne bi trebalo da budu ista i da užurbani život zaslužuje najbolje. Odvajamo vreme da vas upoznamo kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno mesto za bekstvo.