Moskva

Loading...

Moskva je glavni i najveći grad Ruske Federacije. Nalazi se na zapadnom, evropskom delu države, a zauzima površinu od 1097, 12 kvadratnih kilometara. U Moskvi živi oko 11 500 000 stanovnika, i kao takva ona je najnaseljeniji grad u Evropi. Grad se nalazi u velikoj Ruskoj niziji, na moćnoj reci Moskvi.
Na prostoru Moskve prevladavaju arktički i sibirski klimatski uticaji, a prosečna godišnja temperatura iznosi oko 5, 4 stepeni celzijusa
Moskva je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Prvi put se pominje 1147. godine, a od petnaestog veka postaje prestonica ruske države. Taj status Moskva je imala do 1712., kada se glavni grad seli u Petrograd. Značaj grada nije opadao, a Moskva je postala centar brojnih značajnih događaja za ruski narod. Dvadesetih godina prošlog veka Moskva je postala glavni grad Sovjetskog Saveza, i od tada nije gubila taj status. Danas je ovo moderna svetska metropola, centar ruske države, kulture, ekonomije, sporta i tako dalje.
Brojni kulturno – istorijski spomenici potvrđuju značaj ovog prelepog grada. Zbog toga je Moskva idealna turistička destinacija za pravo uživanje.

Turističke atrakcije u Moskvi su :

Crveni trg je srce Moskve, i ujedno početna lokacija za obilazak grada. Ovde se nalaze Lenjinov Mauzolej, crkva Svetog Vasilija i jedan od zidova tvrđave Kremlj. Trg ima dugu istoriju, a prvi put se pominje u petnaestom veku, kada je na njemu osnovana pijaca. Crveni trg je jedna od najzanimljivijih turističkih lokacija u Moskvi.

Lenjinov Mauzolej čuva telo čuvenog sovjetskog revolucionara Vladimira Iliča Lenjina.

Crkva Svetog Vasilija je zadužbina ruskog cara Ivana Groznog, a građena je u periodu od 1555 – 1561. godine. Ovo prelepo zdanje je jedan od simbola grada Moskva, a ovde se danas nalazi muzej.

Kremlj je najznačajnije obeležje Moskve. Ovo arhitektonsko čudo svedok je brojnih istorijskih događaja, a predstavlja najlepši primer ruske arhitekture. U okviru Kremlja se nalaze dvorac Terem, Granovita palata, Uspenska crkva, crkva Svetog Mihaila, kao i mauzolej careva. Tu je takođe i kula Spaskaja, jedna od najlepših u čitavoj Moskvi. Kremlj se nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine, i svakako je nezaobilazno turističko odredište u gradu.

Boljšoj teatar je jedan od najpoznatijih u svetu. Predivna arhitektura i savršen umetnički program su glavna obeležja ovog zdanja.

Moskovski metro je jedan od najlepših metroa u svetu. Stanice su ukrašene bogatim socrealističkim stilom, sa širokim stubovima i masivnim lusterima koji dominiraju objektom.

Novodevičij manastir je podignut početkom šesnaestog veka, i nalazi se u potpuno netaknutom stanju do dan danas. Ovo je ujedno i tvrđava, a u blizini se nalazi groblje na kome su sahranjeni brojni ruski velikani.

Gorki Park je dobio ime po Maksimu Gorkom. Svetski poznat park je idealno mesto za beg od gradske buke. U njemu se nalaze brojne turističke atrakcije, koje svakako vredi obići.

Katedrala Hrista Spasitelja je izgrađena 1997. godine, na mestu gde se nekada nalazila istoimena crkva iz devetnaestog veka, srušena u vreme vladavine Staljina. Prvobitna katedrala je predstavljala pomen na pobedu Moskovljana nad Napoleonom, dok je druga posvećena teškoćama Moskve u dvadesetom veku.

• Moskva je poznata po vrlo uzbudljivom noćnom provodu. U Tverskoj ulici se nalazi najveći broj klubova i barova. Ovde dolazi najveći broj Moskovljana i turista.
• Veliki broj svetski poznatih restorana nudi savršenu priliku za uživanje u najlepšim kulinarskim specijalitetima, kako ruskim, tako i internacionalnim.
• Čari Moskve mogu se videti na svakom koraku, zbog čega je nemoguće u potpunosti opisati ovaj grad. Ovo je idealna destinacija za idealan odmor.

Zaintresovani ?

Oseti razliku

Verujemo da dva odmora ne bi trebalo da budu ista i da užurbani život zaslužuje najbolje. Odvajamo vreme da vas upoznamo kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno mesto za bekstvo.