Šri Lanka

Loading...

Šri Lanka je ranije bila poznata pod imenom Cejlon, sve do 1972. godine. Zbog svog vrlo dobrog položaja, strateški je značajna veza između zapadne Azije i jugoistočne Azije. Takođe, bila je jedna od bitnijih stanica na drevnom „Putu svile“. Šri Lanka je dugo bila i centar budističke religije i kulture.

Plaže, planine, vodopadi, drago kamenje, zlato, dobar položaj – razlog su zbog čega su u prošlosti britanski, portugalski i holandski kolonijalisti ratovali zarad teritorije Šri Lanke. Danas je ova egzotična zemlja simbol prestiža, zahvaljujući Plavom safiru Šri Lanke, koji su mnogi monarsi želeli da imaju u svojim riznicama.

Šri Lanka je po površini relativno mala zemlja (65.610 km2), ali ima najveći bio diverzitet po 10.000 km2 u Aziji. Dom je velikog broja divljih životinja: azijski slonovi, leopardi, ugrožene divlje svinje, jeleni, mravojedi, a objavila je da ima i 24 rezervata za divlje životinje. Nacionalni parkovi Jala i Vilpatu, stanište su brojnih vodenih ptica, kao što su: rode, pelikani, i mnoge druge. Ostrvo ima četiri rezerve biosfere: Nacionalni park Bundala, šumske rezerve Hurulu, šumski kompleks Kanelija-Dedijagala-Nakijadenija i prašuma Sinharaja. Šri Lanka je dom za preko 250 rezidentnih ptica.

Kultura Šri Lanke datira još od pre 2500 godina, a bila je naročito pod uticajem budizma i hinduizma. Sada je dom dvema glavnim tradicionalnim kulturama: sinhalskoj i tamilskoj. U skorije vreme veliki uticaj na lokalno stanovništvo izvršila je britanska kolonijalna kultura.
Glavni grad Šri Lanke je Šri Džajavardenepura Kote. Ovo je vrlo simpatičan univerzitetski grad, čije ima na sinhaleškom znači „Grad velike pobede“. Od 1982. godine u ovom gradu nalazi se skupština Šri Lanke.

Atrakcija Šri Lanke sasvim sigurno su prelepe plaže. Ona je okružena zlatnim plažama, koje su najbolje na svetu. Provesti odmor na tropskom ostrvu znači naći se u idiličnom okruženju, mestu čije obale zapljuskuje plava voda mora. Šri Lanka je idealna destinacija za ljubitelje vodenih sportova, a samo neki od njih su: ronjenje, jedrenje na dasci, ribolov.

Klima Šri Lanke je tropska; prosečna temperatura u centralnom delu je 16 C, dok se u ostalim oblastima kreće do 33 C. Idealan period u godini za posetu ovoj zemlji je mesec maj.

Zaintresovani ?

Oseti razliku

Verujemo da dva odmora ne bi trebalo da budu ista i da užurbani život zaslužuje najbolje. Odvajamo vreme da vas upoznamo kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno mesto za bekstvo.