Prag

Loading...

Prag je glavni i najveći grad u Češkoj Republici. Leži na reci Vltavi, a u njemu živi oko 1 ,2 miliona stanovnika. Na području Praga preovladava umereno – kontinentalna klima sa prosečnom godišnjom temperaturom od 12, 7 stepeni celzijusa.
Prag je krajem devetog veka postao sedište čeških kraljeva, a kasnije i careva Svetog rimskog carstva. U Pragu je osnovan jedan od najvažnijih univerziteta u Evropi, a svoj srednjevekovni vrhunac je dostigao za vreme vladavine cara Karla IV. Prag je bio poprište brojnih značajnih istorijskih događaja, a rodno mesto je nekih od najznačajnijih istorijskih ličnosti. O važnosti ovog grada svedoči i podatak da se od 1992 istorijski centar Praga nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine.
Prag spada u red najlepših i najatraktivnijih turističkih destinacija u Evropi, a godišnje ga posete stotine hiljada turista iz celog sveta.

Turističke atrakcije u Pragu su :

Praški dvorac i Katedrala St. Vitus je najveći srednjevekovni dvorac na svetu. Jedan je od najznačajnijih simbola grada Praga. Nalazi se na vrhu brda na levoj obali reke Vltave. Dvorac je bio dom nemačko – rimskih careva, kraljeva i predsednika. Ovo je nezaobilazna atrakcija Praga.

Karlov most je sagrađen 1357. godine, na inicijativu cara Karla IV. Nalazi se na listi prioriteta znamenitosti koje se moraju videti pri poseti Pragu. Most je mesto na kome se okupljaju brojni umetnici, ulični zabavljači i prodavci suvenira.

Kuća koja pleše je sagrađena u periodu od 1992 – 1996. godine, a nalazi se u blizini reke Vltave. Zgrada je karakterističnog oblika i spada u red najpoznatijih atrakcija u Pragu. Predstavlja čudo srednjevekovne izrade. Postavljena je još početkom petnaestog veka.

Vaclavski trg je simbol modernog Praga, idealno mesto za šoping. Trg je poznat po tome što su se na njemu odigravali svi značajni događaji iz savremene češke istorije.

Petrin Hill je mesto za beg od gradske buke. Sa njega se pruža prelep pogled na Prag. Ovde se nalazi Opservatorija Stefanik i memorijalni centar posvećen žrtvama komunističkog režima. Preporučuje se dolazak žičarom.

Svetilište Loreta je izgrađeno u baroknom stilu između 1626 – 1750. godine.

Nacionalni Muzej je najstariji muzej u Češkoj Republici. U njemu se nalazi preko 14 miliona izložbenih predmeta, i spada u red najboljih muzeja u Evropi. Smešten je na Vaclavskom trgu.

Stara Sinagoga je aktivna od 1720. godine. Građena je u gotičkom stilu, i predstavlja još jedan divan primer praške arhitekture.

Dvorac Vyšehrad je nekada bio zabranjena tvrđava, a danas je to popularno mesto za odmor. Ovde se nalazi nekoliko znamenitih građevina Praga.

Manastir Strahov se nalazi iznad Petrin Hilla, i sa ovog mesta se pruža prelep pogled na grad. Podignut je 1140. godine, i poseduje zbirku od 16 000 knjiga.

Zlatna avenija je ulica iz petnaestog veka. Ovde se nalazi 11 istorijski značajnih kuća, koje se danas koriste kao muzeji. U njima se izlaže srednjevekovno oružje i odeća, a pogodni su i za kupovinu suvenira.

• U Pragu se nalaze i brojne druge kulturno – istorijske znamenitosti, koje se samo posetom ovom prelepom gradu mogu adekvatno opisati.
• U Pragu se nalaze mnogi restorani i kafići, koji u svojoj ponudi imaju najlepše tradicionalne specijalitete i najlepša češka piva. Šoping centri i radnje su idealna mesta za kupovinu u glavnom gradu.

Zaintresovani ?

Oseti razliku

Verujemo da dva odmora ne bi trebalo da budu ista i da užurbani život zaslužuje najbolje. Odvajamo vreme da vas upoznamo kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno mesto za bekstvo.