Pariz

Loading...

Pariz je glavni i najveći grad Republike Francuske. Smešten je u severnom delu države, u posebnom pariskom departmanu. Kroz njega protiče reka Sena, koja grad deli na dva dela. Pariz se prostire na površini od 105, 40 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 2 200 000 stanovnika. Sa okolinom ovaj broj se penje na preko 12 000 000 ljudi. Pariz je jedan od svetskih centara. U njemu se nalaze brojne međunarodne organizacije, a takođe je politički, ekonomski, obrazovni, i kulturni centar Francuske. Po broju turista ovo je najposećenija svetska destinacija. Poznat je po imenu „ Grad svetlosti „.

Na području Pariza preovladava okeanska klima, sa jakim uticajem Golfske struje. Leta su prijatna sa prosečnom temperaturom od 25 stepeni. Zime su hladnije, sa prosečnom temperaturom od 3 do 8 stepeni celzijusa.

Turističke atrakcije u Parizu su:

Ajfelov toranj je simbol Pariza. Otvoren je 1889. godine, i od tada ga je posetilo preko 235 miliona ljudi. Visok je 325 metara, a na vrhu se nalazi antena visoka 24 metra. Bio je do tridesetih godina dvadesetog veka najviša građevina na svetu, a danas je najviša građevina u Parizu. Toranj je sastavljen sa preko 18 hiljada metalnih delova, a gradio se dve godine. Trebao je tu da ostane 20 godina, ali ga je spasilo to što je postao radijski prijemnik. Parižani su ga dugo smatrali za nešto najružnije što su ikada videli, a danas je ovo nezamenjivi deo grada. Širom sveta ima preko 20 replika Ajfelovog tornja.

Jelisejska polja su najprestižnija avenija u Parizu, a smatra se i za jednu od najlepših u svetu. Prostiru se na dva kilometra, a ovo je ujedno i najskuplja ulica u Evropi. Današnji oblik polja su dobila tokom osamnaestog i devetnaestog veka, a ime su dobila po poljima iz grčke mitologije. Ovde se mogu videti prodavnice luksuzne robe, odeće, dragulja, ili satova. Tu su brendovi poput Louis Vuittona, Cartiera, Omege, Lacoste, i mnogi drugi. U blizini je Jelisejska palata, rezidencija francuskog predsednika.

Luvr je jedan od najpoznatijih i najposećenijih muzeja na svetu. Ovo je nekada bila palata čija istorija započinje u dvanaestom veku. Tokom četrnaestog i šesnaestog veka palata je proširivana, a služila je i kao kraljevska rezidencija. Muzej je zvanično otvoren 1793. godine, u vreme Francuske revolucije. Danas poseduje preko 380 000 umetničkih dela, a posetioci mogu da vide oko 35 000 dela. Tu su umetnine iz vremena stare Grčke i Rima, dela islamske umetnosti, skulpture, i antikviteti. Najpoznatija dela su Mona Lisa, Madona s detetom i Svetim Jovanom, autoportret Van Gogha, Sloboda predvodi narod, i druga. Luvr je nezaobilazna atrakcija za milione posetilaca iz celog sveta.

Notre Dame de Paris je najpoznatija katedrala u Parizu. Izgrađena je u gotskom stilu, i sedište je pariskog nadbiskupa. Sredinom trinaestog veka podignuti su tornjevi visoki 69 metara, a cela katedrala završena je sredinom četrnaestog veka. više puta katedrala je bila oštećena i opljačkana. U njoj se nalazi pet zvona, najveće je Emmanuel, teško čak 1 tona. Poznata je i po čuvenom Zvonaru Bogorodičine crkve, Kvazimodu.

Trijumfalna kapija je jedan od najvećih simbola Francuske. Visoka je gotovo 50 metara, a projektovao ju je 1806. Jean Chalgrin, po uzoru na Titov slavoluk u Rimu. Simboliše sve one koji su poginuli za Francusku, a posebno one iz Napoleonovih ratova. Ispisana je stotinama imena poginulih, a ispod se nalazi grobnica neznanom vojniku iz Prvog svetskog rata. Ispred spomenika je smešten večni plamen. Kroz nju je prošao Napoleon, a ovde se obeležava 14. jul, dan Francuske revolucije.

Disneyland je posebna atrakcija Pariza. Nalazi se na oko 35 meinuta vožnje od centra grada. Sastoji se od Disneyland parka i Walt Disneyevog studija. Svake godine ovaj zabavni park poseti nekoliko miliona turista. Posetioci mogu da uživaju u vožnji vozićima, zamku iz bajke, kući straha, brodu za krstarenje, gusarskim pećinama, letelicama, i brojnim drugim aktivnostima koje Disneyland nudi. Ovo je sjajno mesto za jedan veoma zabavan dan.

Pariz je grad i brojnih drugih znamenitosti. Ovo je i grad nezaboravne zabave. Posetioci mogu da uživaju u restoranima, kafićima, noćnim klubovima. U Parizu nikada nije dosadno. Ovaj grad svake godine poseti preko 30 miliona turista. Zbog toga je Pariz zaista najbolja destinacija za savršen odmor i uživanje.

Zaintresovani ?

Oseti razliku

Verujemo da dva odmora ne bi trebalo da budu ista i da užurbani život zaslužuje najbolje. Odvajamo vreme da vas upoznamo kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno mesto za bekstvo.