Kuba

Loading...

Kuba je najveće karipsko ostrvo, a šesnaesto po veličini u svetu. Društveno uređenje ove države je socijalizam, oličen u liku i delu sveprisutnog vođe – Fidela Kastra. Administrativno, zemlja je podeljena na 14 provincija, a najpoznatija mesta na ostrvu su Havana – glavni grad, zatim Varadero, Pinar del Rio, Santa Klara, Remedies, Moron, Las Tunas i, svakako, zaliv Gvantanamo, proslavljen u pesmi „Gvantanamero“, a danas se najčešće spominje kao zatvor u kojem Amerikanci drže svoje političke zatvorenike.
Turizam je primarna grana kubanske ekonomije, a sledi ga proizvodnja duvana, po čemu je Kuba takođe poznata u svetu, najčešće zbog čuvenih cigara, koje se na tradicionalan način prave u fabrikama na ovom ostrvu. Osnovni aduti ovog turističkog raja su pre svega otvorenost i neposrednost lokalnih stanovnika, od kojih preko 50 odsto čine melezi, što govori o tome da je ovde pojam rasizma nepoznat. Sve je podređeno uživanju. Začinjena hrana, fenomenalni kokteli, oskudna garderoba i noćni život koji je nešto što se mora doživeti svakako su razlog što svake godine sve više turista hrli u posetu ovoj zemlji. Najveći broj turista stiže iz Kanade, zapadne Evrope i Amerike.
Kuba je ekvatorijalna zemlja u kojoj dani i noći traju podjednako dugo cele godine. Duž celog ostrva prostiru se peščane plaže, a najveća atrakcija je svakako najduža „plaža snova“, koja se prostire u dužini od 5.745 km. Duž plaža se smenjuju tirkizna i plava boja mora, a na svakoj peščanoj plaži igraju se odbojka i fudbal na pesku. Kraj plaža su drvoredi palmi, kaktusa i rascvetalih orhideja. Po plažama su razbacani lokali iz kojih dopire muzika karakteristična za ovo podneblje – brzi ritmovi i udaraljke. Toči se „kuba libre“, pije se najbolji rum na svetu, a plaže su prepune turista koji uživaju na raznobojnim ležaljkama. Najveći broj hotela je u državnom vlasništvu, osim malog broja koji pripada čuvenim svetskim lancima. Smeštaj u hotelima je luksuzan i veoma jeftin. Hoteli su opremljeni svime što je potrebno današnjem turisti. Tu su butici, prodavnice, gde, naravno, možete kupiti čuvene kubanske cigare, kao i suvenire na kojima je najčešći lajtmotiv lik Če Gevare, revolucionara planetarne popularnosti, koji ima kultni status, pogotovo kod mlađe populacije.
Nasuprot glamuru koji vlada u hotelskim kompleksima, obični Kubanci žive veoma siromašno, što im čini se ne smeta previše. Na svakom koraku ćete čuti pesmu, a salsa se uči već od najranijih dana života. Sve se vrti oko pesme i igre, koja je ovde smisao i osnovna filozofija života. Poznavanje španskog jezika, koji je zvanični jezik na Kubi, svakako će vam pomoći i olakšati boravak na ostrvu, ali sa znanjem engleskog i najčešće uz pantomimu veoma lako i brzo ćete se sporazumeti sa svakim. Pored lokalnog novca – pezosa, najčešća moneta je dolar, koji je i najčešće merilo vrednosti stvari i usluge. Ovde sezona traje cele godine, pa kad god došli – nećete pogrešiti. Dolazak na ovo ostrvo svakako podrazumeva posetu glavnom gradu Kube, Havani, dok je najpoznatije letovalište Varadero.

Havana je grad koji je naglo izrastao početkom 20. veka. Unutrašnji deo grada čini staro jezgro, koje okružuju moderna naselja nastala na obodima prstena koji čini stari deo grada. Prestonicom Kube dominiraju suprotnosti – male kuće naspram visokih zgrada najčešći su prizor arhitekture. Najpoznatiji deo grada je Vedado, čijim ulicama dominiraju muzeji, pozorišta, barovi i klubovi. Najčuvenija ulica je La Rampa, čiji su pločnici oslikani raznim motivima koji u kombinaciji sa šarenim granitom ostavljaju poseban utisak na svakoga. Najpoznatija plaža je Santa Marija, koja se pruža u dužini od 18 km. Život u ovom gradu odvija se bez prekida, Havana nikada ne spava. Tropikana bar nipošto ne treba propustiti u potrazi za dobrim provodom, ali ni ostala mesta nisu za potcenjivanje. Draž celom gradu daju njegovi stanovnici, ljubazni i gostoprimljivi. Tu su da vam pomognu, da vas nauče osnovne korake rumbe, popričaju s vama i, naravno, da vas ponude kafom, jakom, crnom, pravom kubanskom.

Varadero vas s razglednica poziva svojim plažama s peskom koji podseća na belo, meko brašno. Tirkizno more, bujna vegetacija i topla klima čine raj za romantične duše, ali i za one s avanturističkim duhom. Duž plaže duge 17 km raspoređeni su restorani u kojima živa muzika zabavlja goste svake noći.
Plaže su prostrane, ali postoji dosta malih uvala u kojima se možete osamiti i uživati u romantici sa srodnom dušom daleko od vreve i buke mnogobrojnih turista, sami u ovom raju na zemlji. Samo mesto je u potpunosti prilagođeno turistima i zadržalo je tek malo autentičnog kubanskog duha. Varadero ima svoj golf-klub, delfinarijum, ekološki park, koji se pruža na 360 hektara, i pećine s indijanskim crtežima. Inače, ovo letovalište je omiljena destinacija mladenaca, koji često odlučuju da baš tu provedu svoj medeni mesec.

Zaintresovani ?

Oseti razliku

Verujemo da dva odmora ne bi trebalo da budu ista i da užurbani život zaslužuje najbolje. Odvajamo vreme da vas upoznamo kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno mesto za bekstvo.