Dubai

Loading...

Dubai je jedan od sedam emirata Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nalazi se na obali Persijskog zaliva, a graniči se sa emiratima Abu Dhabi na jugu, Sharjanom na severoistoku, i Omanom na jugoistoku. Dubai se prostire na površini od 4 114 kvadratna kilometra, a u njemu živi oko 2 262 000 stanovnika. Glavni grad je Dubai, u kome i živi većina stanovnika ovog emirata. Dubai je drugi po veličini emirat u okviru UAE, a takođe je jedna od najposećenijih destinacija sveta.
Na području Dubaija preovladava suva klima, sa svega oko 100 mm kiše na godišnjem nivou. Tokom jula meseca temperature se kreće i do 41 stepen celzijusa. Zime su takođe veoma blage i tople, a u januaru se temperature kreću oko 21 stepeni celzijusa.
Moderan Dubai kakav danas poznajem nije naročito duge istorije. Stoga ne čudi kada neko kaže da ima stariju košulju od ovog grada. Dubai je bili malo mestašce u kome je živelo veoma siromašno stanovništvo. Ono se bavilo mahom ribolovom i hvatanjem školjki. Kada su se 1971. godine formirali Ujedinjeni Arapski Emirati situacija je počela naglo da se menja. Na to je u stvari u najvećoj meri uticao pronalazak nafte, od čije eksploatacije je Dubai postao jedan od najrazvijenijih gradova sveta. Veliki deo kapitala stečenog od nafte Dubai već decenijama ulaže u razvoj infrastrukture i turizma. Ovo nije urađeno slučajno, već naprotiv, vlasti Dubaija svoja ulaganja u turizam vide kao garanciju da ovo mesto neće propasti onog trenutka kada nafte više ne bude. Poslednjih desetak godina u Dubaiju su nikle neke od najpoznatijih građevina sveta, a sve sa ciljem da se u grad privuče što veći broj turista. Danas je ovo grad prestiža i glamura, i destinacija koju svake godine posete milioni ljudi iz celog sveta.

Turističke atrakcije u Dubaiju su :

• Burj Al Arab, ili Arapski toranj, je jedini hotel u svetu koji poseduje sedam zvezdica. Dizajniran je tako da sa pučine izgleda kao jedro, a uzdiže sa na visini od 321 metra. Burj Al Arab dominira celim Dubaijem, i jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada. Ono što je zanimljivo za toranj jeste da je tek nakon što je izgrađen mogao da bude i srušen. Razlog tome leži u činjenici da kada se gleda sa pučine nema toliko oblik jedra koliko ima oblik krsta. Iako je odmah postao trn u oku, Burj Al Arab je ipak uspeo da opstane, i postane jedna od glavnih gradskih atrakcija.

Burj Khalifa je najviši toranj na svetu, i jedan od najvećih podviga inženjerstva. Vrhunac tornja je veličanstven pogled koji se pruža sa visine od 829, 84 metra. Zgrada je zvanično otvorena januara 2010. godine, a poznata je po vrhunskoj zabavi. U njoj se nalaze šoping centar, restorani, apartmani i mnogo drugog.

Ostrvo Palma je jedan od najambicioznijih građevinskih poduhvata koji je neko pokušao da izvede. Danas se slavi kao osmo svetsko čudo koje može da se vidi iz svemira. Ostrvo ima oblik palme na kojoj se nalaze tematski hoteli, restorani, privatni apartmani i vile, prodavnice, marine, i drugo. Najpoznatija građevina na Palmi je hotel neobičnog izgleda Atlantis, koji je veoma brzo postao jedan od simbola Dubaija.

Ski Dubai je prvi zatvoreni skijaški centar na Bliskom Istoku. Posetiocima nudi neverovatan zimski ambijent stvoren za uživanje u skijanju, sankanju, snowboardingu, igranju u pesku, i drugom. Ski centar se prostire na površini od 22 500 kvadratna metra, a u svojoj ponudi ima ponešto za svakoga.

Marina Dubaija je jedna od poslednje izgrađenih atrakcija grada. Ovo je jedna od najvećih marina u svetu, a ubrzo se nametnula i kao veoma popularno mesto u Dubaiju. To ne čudi kada se uzme u obzir da marina odiše glamurom. Ovde se nalaze jahte vredne milione dolara, restorani, prodavnice, barovi, kafići, kao i lepo uređeno šetalište.

Tržni centar Dubaija poseduje 1 200 prodavnica, dve robne kuće, i preko 160 prodavnica hrane i pića. Nalazi se u okviru Burj Khalifa, a svake nedelje ga poseti preko 750 000 ljudi. Atrakcije u okviru tržnog centra su Akvarijum i Podvodni Zoološki vrt, Klizalište, Modni atrijum, fontanu Oasis, SEGA Republiku, Bioskop, i hotel sa 250 luksuznih soba.

Muzej Dubaija je osnovan u tvrđavi iz osamnaestog veka, a poseduje eksponate koji prikazuju tradicionalni život u Dubaiju. Ovde se posetioci mogu da veoma slikovit način upoznati sa gradom u koji su došli, i sa ljudima koji u njemu žive.

Pustinjski safari je jedna od najvećih i najposećenijih atrakcija u Dubaiju. Terenska vozila vode u srce pustinje gde posetioci mogu da vide i osete sve čari ove peščane divljine. Jedna od brojnih pustinjskih aktivnosti je jahanje kamila.

Plaže Dubaija su neizostavne atrakcije ovog grada. Plaže su veoma posećene, a na njima se nude brojne aktivnosti koje uživanje čine savršenim. Najpoznatija je Jumeirah Beach Park, koja mami svojim belim peskom i tirkizno plavom bojom. Opremljena je brojnim ugostiteljskim i drugim objektima. Tu je i amfiteatar na kome se izvode muzičke i scenske predstave. Al Mazmar Beach Park je najlepša javna plaža u Dubaiju. Nalazi se u severnom delu grada, a opremljena je brojnim objektima za savršeno uživanje. Palm Beach takođe nudi sjajne uslove, a naročito je pogodna za sportove na vodi, plivanje, skijanje, ronjenje, i drugo. Za sve plaže je neophodno naglasiti da su veoma posećene, pa se preporučuje dolazak ranije. Takođe, neophodno je informisati se o danima kojima su plaže rezervisane samo za žene i decu.
• Dubai svojim posetiocima nudi još mnogo toga. Ovo je grad vrhunske i nezaboravne zabave u kome nikada nije dosadno. Ovde se bukvalno može naći ponešto za svakoga. Dubai je pravi raj na zemlji, i sjajna je destinacija za putovanje iz snova.

Zaintresovani ?

Oseti razliku

Verujemo da dva odmora ne bi trebalo da budu ista i da užurbani život zaslužuje najbolje. Odvajamo vreme da vas upoznamo kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno mesto za bekstvo.